CZARNOGÓRSKIE WINNICE
TERMIN W OPRACOWANIU
autokar
śniadania, obiadokolacje
propozycja dla grup
Dzień I
Przylot na lotnisko w Podgoricy. Po odprawie paszportowo-bagażowej transfer na lunch połączony z degustacją win z największej czarnogórskiej winnicy Sipcanik firmy „Plantaze“:
Dalszy przejazd w stronę wybrzeża: po drodze rejs statkiem po największym akwenie wodnym na Bałkanach – Jeziorze Szkoderskim. Jest to jedno z ostatnich miejsc gdzie można spotkać pelikana. Dojazd do hotelu w Budvie – centrum turystyczne Czarnogóry.
Zakwaterowanie w hotelu. Kolacja i nocleg.
Dzień II
Po śniadaniu wykwaterowanie i zwiedzanie starówki budwańskiej –uważanej za najstarszą osadę na wybrzeżu tego małego kraju bałkańskiego. Wyjazd w stronę granicy z Chorwacją.
Po drodze będziemy przeprawiać się przez Zatokę Boki Kotorskiej. Tzw. Fjord Adriatyku – cały jego obszar został wpisany na listę UNESCO jako chroniony obszar przyrodniczy. Czas wolny na zdjęcia. Po wjeździe do Chorwacji znajdziemy się w regionie Konavle znanym z produkcji miejscowych win Malvasija. Degustacja połączona z lunchem.
W dalszej części dnia zwiedzimy „perłę Adriatyku“ czyli słynny Dubrownik wraz z otaczającymi go murami. Przejazd na nocleg do hotelu w miejscowości Neum. Kolacja i nocleg.
Dzień III
Śniadanie. Przejazd na Półwysep Peljesac – największy półwysep na dalmatyńskim wybrzeżu. Po drodze postój w miejscowości STON. To malutkie miasteczko słynnie z najdłuższej
Fortyfikacji obronnej w Europie. Spacer po murach oraz degustacja ostryg, które są hodowane
w pobliskiej zatoce. Wjeżdżamy w samo serce regionu, który słynnie z produkcji takich win jak: Postup (ze szczepu plavac mali) oraz Dingac. Degustacja w miejscowości Potomje – stolicy wina na Peljesacu. Przeprawa promowa na wyspę Korcula, gdzie zobaczymy dom narodzin Marco Polo ,spacer pięknymi, zabytkowymi uliczkami miasta konkurującego z Dubrownikiem o miano „NAJ“. Powrót krętymi drogami półwyspu do hotelu na nocleg i kolację.
Dzień IV
Po śniadaniu transfer na lotnisko w Podgoricy.